Lannoitesäkkikeräys 17.5.-30.6.

Reilu Teko –lannoitesäkkikeräys

Viljelijät voivat tuoda tyhjiä lannoitesäkkejä 17.5- 30.6. Säkit tulee olla pakattuina alla olevien ohjeiden mukaisesti. Keräyspiste on vaihtunut ja se on tänä vuonna 8-tien yrityspuistossa sijaitsevalla tontilla, siellä toimivien yritysten läheisyydessä merkatulla paikalla. (Suuntaa antava osoite Peltolanrinne, 23800 Laitila). 

Säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Ilmoita säkkimäärä tekstiviestillä 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajalle 040 5435750. Paikallinen 4h-nuori työllistyy kesäksi keräyspisteen hoitajaksi.


Keräykseen kelpaavat säkit:

Keräykseen otetaan Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit sekä lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi muilta valmistajilta otetaan vastaan: Lantmännen Agron luomulannoitesäkit ja A-Rehun lannoitesäkit. Hankkijan, Lantmännen Agron, Peltosiemenen ja Tilasiemenen siemensuursäkit. Hankkijan, A-Rehun ja Lantmänen Agron rehusuur- ja piensäkit. Keräykseen eivät kelpaa paperisäkit eivätkä muiden valmistajien säkit. Keräykseen kelpaamattomat muovit hävität parhaiten viemällä ne kunnalliseen jätehuoltoon.

Pakkausohjeet

Lannoitesäkkien tulee olla tyhjiä, kun ne viedään paikallisen 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen. Muutama lannoiterae ei haittaa. Säkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms., mutta mitään vieraita esineitä, kiviä, muuta muovia yms. ei saa olla mukana.  

Suursäkkien pakkaus:

Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.

Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa.)

Sido 5–20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä.

Piensäkit:

40 ja 25 kg säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti:

49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin.

Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa.

Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.

Vihje: Säkit on helpompi pussittaa, jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin.

Lavahuput:

Kolme–kuusi lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.

Reilu Teko -keräyksellä on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen ja kierrätykseen lähes 40 miljoonaa kiloa. Vuonna 2020 keräyksessä tehtiin kaikkien aikojen ennätystulos, lähes 800 000 kiloa.

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.


Lisätietoja säkkikeräyksestä antaa:

toiminnanjohtaja Emma Suovanen 040 5435750 tai laitila-pyharanta@4h.fi


Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko